Détail de l'auteur
Auteur Caroline Méjean |
Documents disponibles écrits par cet auteur (32)

![]()
Tiré-à-part
Pauline Ducrot ; Caroline Méjean ; France Bellisle ; Benjamin Allès ; Serge Hercberg ; Sandrine Péneau | 2018The ‘French Eating Model’ characterised by structured meals and conviviality has received little attention, although it has been suggested as a potential explanation of the French paradox. This study aims at assessing the adherence to this model[...]![]()
Document électronique
Résumé de l'éditeur : L’état nutritionnel et les comportements alimentaires des populations dans les Outre-mer français constituent des enjeux socioéconomiques et de santé publique spécifiques. Les Drom font en effet face à des prévalences de [...]![]()
Thèse - Mémoire
Lukas Beuvry ; Jean-Pierre Devin, Directeur de mémoire ; Caroline Méjean, Directeur de mémoire ; Montpellier SupAgro (Montpellier, FRA) | 2019Contexte et objectif. En Martinique, plus d’un adulte sur deux est en surpoids ou obèse 1 . Ce mémoire s’inscrit dans le projet NuTWInd dont l’objectif est d’étudier les interactions entre l’offre alimentaire et les comportements alimentaires de[...]![]()
Tiré-à-part
![]()
Tiré-à-part
Marc Bénard ; Julia Baudry ; Caroline Méjean ; Denis Lairon ; Kelly Virecoulon Giudici ; Fabrice Etilé ; Gérard Reach ; Serge Hercberg ; Emmanuelle kesse-Guyot ; Sandrine Péneau | 2018Background Organic food intake has risen in many countries during the past decades. Even though motivations associated with such choice have been studied, psychological traits preceding these motivations have rarely been explored. Consideration [...]![]()
Congrès
Marc Bernard ; Caroline Méjean ; Emmanuelle kesse-Guyot ; France Bellisle ; Fabrice Etilé ; Gérard Reach ; Serge Hercberg ; Sandrine Péneau ; Congrès: JFN 2017 Journées Francophones de Nutrition (du 13/12/2017 au 15/12/2017; Nantes, FRA) ; Société Francophone Nutrition Clinique et Métabolisme (Paris, FRA), org. ; Société Française de Nutrition (Paris, FRA), org. | 2017Introduction et but de l’étude: L’amélioration des choix alimentaires représente un enjeu majeur pour l’environnement et la santé publique. L’étude des traits de personnalité associés aux choix et comportements alimentaires pourrait apporter des[...]![]()
Congrès
Marie Beslay ; Caroline Méjean ; Mathilde Touvier ; Benjamin Allès ; Thibault Fiolet ; Carlos Monteiro ; Serge Hercberg ; Emmanuelle kesse-Guyot ; Chantal Julia ; Congrès: JFN 2017 Journées Francophones de Nutrition (du 13/12/2017 au 15/12/2017; Nantes, FRA) ; Société Francophone Nutrition Clinique et Métabolisme (Paris, FRA), org. ; Société Française de Nutrition (Paris, FRA), org. | 2017Introduction et but de l’étude: La consommation de produits alimentaires ultra-transformés a considérablement augmenté dans les dernières décennies, de façon concomitante à l’augmentation de la prévalence du surpoids et de l’obésité dans les pay[...]![]()
Tiré-à-part
Wendy Si Hassen ; Katia Castetbon ; Eva Lelièvre ; Aurélie Lampuré ; Serge Hercberg ; Caroline Méjean | 2017Background: Few studies have focused on the influence of retirement on dietary behaviors. Our study aimed at assessing the associations between transition to retirement and changes in dietary intake in French adults, particularly according to[...]![]()
Tiré-à-part
Kelly Virecoulon Giudici ; Julia Baudry ; Caroline Méjean ; Denis Lairon ; Marc Bénard ; Serge Hercberg ; France Bellisle ; Emmanuelle kesse-Guyot ; Sandrine Péneau | 2019Organic food consumption has risen in many countries during the past decades, but individual motives leading to these choices remain unclear. This study aimed to evaluate the associations between cognitive restraint (CR), history of dieting and [...]![]()
Tiré-à-part
Benjamin Allès ; Julia Baudry ; Caroline Méjean ; Mathilde Touvier ; Sandrine Péneau ; Serge Hercberg ; Emmanuelle kesse-Guyot | 2017Background: There is a growing trend for vegetarian and vegan diets in many Western countries. Epidemiological evidence suggesting that such diets may help in maintaining good health is rising. However, dietary and sociodemographic characteristi[...]![]()
Thèse - Mémoire
Zoé Colombet ; Caroline Méjean, dir. thèse ; Montpellier SupAgro (Montpellier, FRA), établissement ; UMR MOISA (Montpellier, FRA), org. accueil | 2020Les Antilles françaises, comme l’ensemble des territoires caribéens, font face à une urgence de santé publique avec des prévalences d'obésité et maladies chroniques qui ont rapidement augmenté ces dernières décennies. Ces prévalences surpassent [...]![]()
Congrès
Thibault Fiolet ; Bernard Srour ; Laury Sellem ; Emmanuelle kesse-Guyot ; Caroline Méjean ; Mélanie Deschasaux ; Philippine Fassier ; Paule Latino-Martel ; Marie Beslay ; Serge Hercberg ; Céline Lavalette ; Carlos Monteiro ; Chantal Julia ; Mathilde Touvier ; Congrès: JFN 2017 Journées Francophones de Nutrition (du 13/12/2017 au 15/12/2017; Nantes, FRA) ; Société Francophone Nutrition Clinique et Métabolisme (Paris, FRA), org. ; Société Française de Nutrition (Paris, FRA), org. | 2017Introduction et but de l’étude: Les habitudes alimentaires se modifient dans de nombreux pays dans le sens d’une augmentation de la consommation d'aliments ultra-transformés, qui se caractérisent souvent par une qualité nutritionnelle plus faibl[...]![]()
Tiré-à-part
Thibault Fiolet ; Bernard Srour ; Laury Sellem ; Emmanuelle kesse-Guyot ; Caroline Méjean ; Mélanie Deschasaux ; Philippine Fassier ; Paule Latino-Martel ; Marie Beslay ; Serge Hercberg ; Céline Lavalette ; Carlos Monteiro ; Chantal Julia ; Mathilde Touvier ; Benjamin Allès | 2018Objective To assess the prospective associations between consumption of ultra-processed food and risk of cancer. Design Population based cohort study. Setting and participants 104 980 participants aged at least 18 years (median age 42.8 yea[...]![]()
Tiré-à-part
Emmanuelle kesse-Guyot ; Julia Baudry ; Benjamin Allès ; Sandrine Péneau ; Mathilde Touvier ; Caroline Méjean ; Marie-Josèphe Amiot | 2018Les pratiques et motivations des consommateurs se diversifient mais les profils intégrant les modes agricoles sont peu documentés. Les consommations (bio et non bio) ont été évaluées chez 28 245 individus de l’étude NutriNet-Santé. Des scores de[...]![]()
Tiré-à-part
Michelle Holdsworth ; Mary Nicolaou ; Lars Jorun Langoien ; Araba Osei-Kwasi ; Sébastien F. M. Chastin ; F. Marijn Stok ; Laura Capranica ; Nanna Lien ; Laura Terragni ; Pablo Monsivais ; Mario Mazzochi ; Lea Maes ; Gun Roos ; Caroline Méjean ; Katie Powell ; Karien Stronks | 2017Background Some ethnic minority populations have a higher risk of non-communicable diseases than the majority European population. Diet and physical activity behaviours contribute to this risk, shaped by a system of inter-related factors. This s[...]![]()
Tiré-à-part
Marion Tharrey ; Christophe Dubois ; Matthieu Maillot ; Florent Vieux ; Caroline Méjean ; Marlène Perignon ; Nicole Darmon | 2019Objective To develop an index to assess the nutritional quality of household food purchases based on food expenditures only. Design A database of monthly food purchases of a convenience sample of low-income households was used to develop the [...]![]()
Congrès
Marion Tharrey ; Christophe Dubois ; Matthieu Maillot ; Florent Vieux ; Caroline Méjean ; Marlène Perignon ; Nicole Darmon ; Congrès: JFN 2017 Journées Francophones de Nutrition (du 13/12/2017 au 15/12/2017; Nantes, FRA) ; Société Française de Nutrition (Paris, FRA), org. ; Société Francophone Nutrition Clinique et Métabolisme (Paris, FRA), org. | 2017La qualité nutritionnelle de l’alimentation quotidienne dépend fortement des choix effectués lors des courses alimentaires. Croiser des données d’achat (tickets de caisses et registres d’achats) avec des données nutritionnelles est, à ce jour, l[...]![]()
Tiré-à-part
Sandrine Péneau ; Philippine Fassier ; Benjamin Allès ; Emmanuelle kesse-Guyot ; Serge Hercberg ; Caroline Méjean | 2017Background Dietary guidelines in France give quantitative recommendations for intake of meat, fish and dairy products whereas consumers are increasingly concerned by the environmental impacts associated with the production of these foods. This p[...]![]()
Tiré-à-part
Marion Tharrey ; Marlène Perignon ; Pascale Scheromm ; Caroline Méjean ; Nicole Darmon | 2019Background Despite growing evidence for the multiple health benefits of community gardening, longitudinal studies based on quantitative data are needed. Here we describe the protocol of JArDinS, a quasi-experimental study, aimed at assessing th[...]![]()
Tiré-à-part
Wendy Si Hassen ; Katia Castetbon ; Christine Tichit ; Sandrine Péneau ; Anouar Nechba ; Pauline Ducrot ; Aurélie Lampuré ; France Bellisle ; Serge Hercberg ; Caroline Méjean | 2018BACKGROUND: Snacking raises concern since it may lead to an additional energy intake and poor nutrient quality. A snacking occasion can be defined as any eating occasion apart from main meals, regardless of the amount or type of foods consumed. [...]![]()
Tiré-à-part
Wendy Si Hassen ; Katia Castetbon ; Sandrine Péneau ; Christine Tichit ; Anouar Nechba ; Aurélie Lampuré ; France Bellisle ; Serge Hercberg ; Caroline Méjean | 2018Background: Few studies have specifically focused on demographic and socio-economic characteristics associated with snacking in adults, whereas their identification could be useful for defining effective public health measures. The aim of our st[...]![]()
Tiré-à-part
Thibault Miszkowicz ; Camille Buscail ; Caroline Méjean ; Nathalie Hayashi ; Thierry Kern ; Thanh Le Luong ; Serge Hercberg ; Chantal Julia | 2017Introduction – En changeant de pays, les migrants doivent se réapproprier certains repères fondamentaux. Cette adaptation peut conduire à l’instauration d’habitudes alimentaires moins favorables à la santé. L’objectif de l’étude était de décrire[...]![]()
Tiré-à-part
Benjamin Allès ; Sandrine Péneau ; Emmanuelle kesse-Guyot ; Julia Baudry ; Serge Hercberg ; Caroline Méjean | 2017Background Sustainability has become a greater concern among consumers that may influence their dietary intake. Only a few studies investigated the relationship between sustainable food choice motives and diet and they focused on specific food [...]![]()
Tiré-à-part
Zoé Colombet ; Benjamin Allès ; Wendy Si Hassen ; Aurélie Lampuré ; Emmanuelle kesse-Guyot ; Sandrine Péneau ; Serge Hercberg ; Caroline Méjean | 2018Purpose Rebalancing the contribution of animal- and plant-based foods is needed to achieve sustainable diet. However, little is known concerning individual characteristics that may influence intake of plant-based foods and their changes over ti[...]![]()
Tiré-à-part
Caroline Méjean ; Aurélie Lampuré ; Wendy Si Hassen ; Séverine Gojard ; Sandrine Péneau ; Serge Hercberg ; Katia Castetbon | 2018BACKGROUND: Food preparation behaviors may markedly determine dietary intake and consequently influence weight status. However, the few available studies have found equivocal results. No study has prospectively investigated the association betw[...]